Skip to content

Športne otroške sani

januar 16, 2012

Tega projekta sem se lotil sicer že daljnega leta 2006 vendar je današnji zimski čas pravi, za debato o sankanju in saneh. Precej let je že minilo odkar so me sodelavci navdušili nad sankanjem in tudi odkar sem si kupil dobre športne sani “Kališnik”. Lastnost teh sani je, da so izredno vodljive in stabilne, kar omogoča preprosto zavijanje v zelo ostrih ovinkih. Moja starejša hči je bila takrat stara tri leta in kot navdušen sankač, se mi je zdelo edino prav, da ima tudi moj otrok ene dobre sani. Seveda ni zanemarljivo dejstvo tudi to, da zelo rad delam v domači delavnici, še posebno z lesom.

In pri lesu se tudi začne. Najprej je potrebno dobit pravi les. Niti slučajno se ne lotit izdelave sank iz kakih smrekovih desk. Smreka je čisto neprimerna. Nekatere poceni sanke iz naših hipermarketov so narejene iz bukovega lesa, ker se bukev izredno rada krivi, nima pa zadostne prožnosti, vsaj ne take, ki pri boljših sankah mora biti. Pravi les za izdelavo sank je jesen. Jesenov les je močan, prožen, krivi pa se srednje dobro. Iz jesenovega ploha sem najprej na grobo izrezal osnovne elemente. Najtežje pri vsem pa je krivljenje. Iz desk sem naredil podolgovato škatlo v katero sem dal les, ki sem ga želel krivit. Na eni strani škatle je luknja, pod katero damo lonec z vodo, pod lonec pa plinski kuhalnik.  Para potuje skozi škatlo in okrog jesenovih šin, ki jih želim ukriviti, in na drugi strani skozi manjšo luknjo ven.  Po cca 1 uri je les pripravljen na krivljenje. Model in primež, ter vse kar rabimo, da les fiksiramo, pripravimo že prej in imamo pri roki. Les vzamemo ven z debelimi rokavicami in ga takoj ukrivimo. Časa imamo le kako minuto, kasneje je prepozno. Les ukrivimo in če nam ne poči (ja tudi to se velikokrat zgodi), ga fiksiramo nekam, da se ohladi in osuši. Sušenje traja cca 24ur. Ko ga odpnemo iz primeža se malo skrči nazaj, tako, da moramo vedno skriviti malo bolj kot želimo, da je na koncu. Od vsakega kosa posebaj je odvisno koliko se skrči. Krivljenje lesa torej ni delo za matematike, ki bi radi točno izračunali krivino na koncu. Ko nam uspe dobiti dve enako ukrivljene šine je najhujše za nami. Sedaj je potrebno še lepo izrezljat vse luknje ter stebričke in na koncu vsak element še lepo pobrusit, da ni ostrih robov.

Šine položimo na tla, fiksiramo kot in razdaljo med njima ter zlepimo z vodoodpornim mekol lepilom.

Rahlo je treba ukriviti tudi zgornji dve palici, ki potekata od sedeža proti koncu šin.  Tu krivljenje ni tako problematično, saj so krivine sorazmerno majhne, vseeno pa je fino če si pripravimo nekakšen model.

Na koncu je potrebno les še polakirati z dobrim lakom, da ga zaščitimo pred vremenskimi vplivi. Na dno privijačimo šine, ki so lahko jeklene ali inox.

Sedež sem naredil iz kosa gumijastega čolna, ker je teža otroka majhna in zadostuje. Za odraslega bi bilo bolje uporabit kos stare avtomobilske cerade.

Dodamo še gurtno za vlečenje in šofiranje in sanke so narejene.

Prvo in drugo leto jih je hči uporabljala za sankanje iz hribčka, tako kot vsi otroci. Ker pa sem sanke naredil tako, da so vodljive in se dobro držijo v ovinkih, sva jih, ko je bila stara 7 let, preizkusila tudi na pravih sankališčih.

Danes jih je že prerasla, zato jih je podedovala mlajša hči, ki jo bomo tudi kmalu peljali na eno od pravih sankališč. Starejši pa sem kupil otroške športne sani, ki jih izdeluje Rožič iz Podljubelja. Mimogrede, Rožičeve otroške sanke so odlične in jih toplo priporočam. Sam imam sicer sani, ki jih izdeluje Kališnik in so perfektne, vendar pa pri njem otroške sani stanejo ravno toliko kot odrasle, medtem ko ima Rožič otroške polovico cenejše.

Advertisements

From → Uncategorized

One Comment
  1. Mili permalink

    Pozdravljen, glede na to, da se spoznate na sani, vas prosim za mnenje, katere dvosede sani bi priporočili? Gledala sem Kališnikove, Rožičeve in Jerančičeve. Morda veste, kakšna je cena Kališnikovih? Zelo bi mi bili v pomoč pri odločitvi.

    Lp

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava / Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: