Skip to content

Gojenje tobaka

24 oktobra, 2011

Ko sem prvič slišal o tem, da nekateri gojijo tobak tudi pri nas sem bil rahlo skeptičen. Tobak naj bi uspeval le v okolju s toplim podnebjem, ne pa pri nas. A bolj kot sem raziskoval, bolj je bilo jasno, da ni potrebno živet na jugu ZDA ali vsaj v Makedoniji. Tobak je namreč v sorodu s paradižnikom in ga lahko uspešno gojimo povsod tam kjer uspeva tudi paradižnik. Razlika med južnimi kraji in Slovenijo je le v tem, da se tam tobak razmnožuje naravno, pri nas pa moramo najprej vzgojit sadike – enako kot to storimo s paradižnikom.

Torej kako začnemo:

Sredi meseca marca posejemo drobcena tobačna semena nekam na toplo in svetlo naprimer na okensko polico. Semena tobaka so ena najbolj drobnih semen kar jih poznam in tudi postopek sejanja je malo drugačen kot pri drugih rastlinah. Na dobro pripravljeno in zelo rahlo zemljo le potresemo semena po vrhu,  ne smemo pa jih potiskati v zemljo. Ker so semena tako drobna nimajo moči, da bi se prebila do svetlobe, če jih posejemo pregloboko. Zalivamo le s fino razpršilko, da zemlje ne zbijemo in semena ne odplaknemo na en konec. Semena kalijo kar nekaj časa (dva do tri tedne), potrebujejo pa svetlobo in toploto, vsaj 20 stopinj, idealno pa bi bilo 25 stopinj.

Proti koncu aprila lahko najmočnejše rastline presadimo v multiplošče, tako, da vsaka sadika razvije močan koreninski sistem, ki ga pri presajanju na prosto ne bomo več poškodovali. Ko mine nevarnost zmrzali, torej nekje sredi maja, sadike tobaka posadimo na stalno mesto v dobro pognojeno zemljo. Tobak ima velike potrebe po hranilih, predvsem dušiku. Razdalja med sadikami naj bo vsaj pol metra.

Ko listi postanejo dovolj veliki jih obtrgavamo od spodaj navzgor. Liste nanizamo na vrvico in obesimo nekam na suho, da se posušijo. Listi najprej spremenijo barvo iz zelene v rumeno, nato pa v rjavo. Liste lahko na vrvici pustimo viseti tudi več let, saj pravijo, da  doma pridelan tobak potrebuje kako leto ali dve staranja, da doseže pravo aromo in okus. Je pa primeren za kajenje že po parih mesecih, le, da ima malo bolj oster okus. Kadar je zunaj vroče, so tobačni listi čisto krhki in se zdrobijo, če jih stisnemo. Takrat jih moramo pustiti pri miru, razen če želimo imeti prah za snuff. Jeseni, ko je v zraku več vlage bodo listi zopet postali mehki in mastni in takrat je tudi pravi čas za rezanje.  Za kajenje tobak ne sme biti prevlažen, ker ne gori dobro, pa tudi ne presuh, ker ima oster okus in peče po grlu.  S poizkušanjem ugotovimo kakšna vlažnost nam ustreza. Če je prevlažen ga nesemo v hišo in pustimo odprtega da se posuši. Če je presuh, ga čez noč pustimo nekje zunaj, kjer se bo navzel vlažnega zraka.

Okus doma sušenega tobaka je drugačen od tistega, ki smo ga navajeni iz komercialnih cigaret. Komercialni tobak je toplotno in kemično obdelan in predelan, predvsem zato, da ga ni potrebno starati. Kateri je boljši? Čisto odvisno od okusa. Večina domačih pridelovalcev trdi, da ko se enkrat navadiš na domači tobak, nočeš več kaditi komercialnih cigaret.  Razlika med domačim in komercialnim bi se še najbolje primerjala med kupljenim jabolčnim sokom in domačim moštom. Večina bi nas sicer rekla, da je domači mošt bistveno boljši, a je zanimivo opazovat kakega otroka, ki ga še nikoli ni probal in se zmrduje kako je gost in ker notri plavajo koščki sadja. Ali pa če recimo primerjamo hamburger iz McDonaldsa z enim »ta pravim« hamburgerjem iz zakotne trafike, ki je odprta do treh ponoči. Kar se mene tiče je izbira jasna. Če se iz hamburgerja ne cedi medtem, ko ga ješ, potem to ni ta prav hamburger, ampak če bi istega probal en američan iz New Yorka, ki celo življenje je le v McDonaldsu si čisto lahko predstavljam, da mu ne bi bil všeč. In pri kajenju smo vsi mi tisti američani iz New Yorka, ker še nikoli nismo kadili drugega kot »McDonalds«. Za zaključek torej; če bi radi doma naredili svoje »Marlboro« potem opustite misel o gojenju tobaka. Če pa bi radi poizkusili nekaj novega in drugačnega, kar vam bo po vsej verjetnosti čez nekaj časa bolj všeč kot Marlboro, potem pa le pogumno naprej.

Nazaj na obdelavo tobaka. Najtežje delo je rezanje tobaka na fino.  Ena varjanta, kjer ga lahko res na tanko zrežemo, vendar zahteva kar nekaj časa je oster nož in lesena deska. Listi morajo biti primerno vlažni. Vsem listom odstranimo sredinski pecelj. Vzamemo cca 30 listov in jih močno stisnemo, da dobimo neke vrste klobaso. Vzamemo oster nož in počasi režemo čisto tanke rezine. Druga varjanta pa je s strojčkom za fine rezance (1 mm). Če delamo s strojčkom za rezance je bolje da tobak ni preveč vlažen, saj se drugače zelo paca in lepi na strojček. Ko imamo tobak narezan ga lahko takoj kadimo ( če je prevlažen ga pustimo nekaj časa na toplem, da se malo posuši), ali pa zapakiramo v plastične vrečke in pustimo, da še kako leto odleži za boljši okus.

Za zvijanje uporabimo prazne tulce in strojček za polnjenje, ki ga lahko kupimo skoraj v vsaki trafiki. Tulci so zelo poceni, ker je glavni strošek pri cigaretih trošarina na tobačne izdelke, prazni tulci in filtri pa seveda niso tobačni izdelki.

Še malo matematike. Izračunal sem, da če kadim eno škatlico na dan, potrebujem cca. 5 kg tobaka za celo leto. Ena lepa rastlina tobaka da cca. 50g tobaka. Torej za celoletno kajenje potrebujem 100 lepih sadik. Pri razdalji sajenja na pol metra to pomeni, da na vrtičku v velikosti 20 kvadratnih metrov lahko pridelamo celoletno zalogo tobaka.  Če cigarete kupujemo bi za njih odšteli okrog 1000 evrov letno.  Zdaj pa naj mi nekdo pove ali obstaja poleg koke, opijskega maka in marihuane še kaj bolj donosnega, kar lahko pridelamo na 20 kvadratnih metrih??? Malo za hec; pšenica z donosom 8 ton/hektar in ceno 25 centov na kilogram nam da na naših 20 kvadratnih metrih donosa točno 4 evre!!! Krompir z donosom 25 ton/hektar in ceno 0.5 evra na kilogram nam da precej več kot pšenica, celih 25 evrov. Res je, da je s tobakom precej več dela, ampak če kadiš in, če ti ni odveč nekaj dela in želiš poizkusit nekaj drugačnega od kupljenih cigaret in zraven prihranit 1000 evrov poizkusi posadit nekaj rastlinic tobaka.

 

.

 

Podoben blog:

Hrana za prihodnost, hrana za vse!

Družbena afluenca in hišice na drevesih

 

.

 

.

 

.

 

.

 

.

 

.

 

 

1551769_790736684273428_231085234_n

3d6bd93db5090543ab1ede51e7d4d303

191 komentarjev
 1. march permalink

  Pozdravljen!

  Super prispevek! Sam sem probal saditi tobak že lansko leto, vendar so mi pri Marlek-u prodali res zanič seme in sem ostal brez.Nekje sem zasledil, da prodajaš seme dveh različnih vrst in če je stvar še aktualna,bi ga z veseljem kupil od tebe.Zanimajo me še tvoje iskušnje z fermentacijo in različnost okusa-moči tobaka(če si seveda kaj probaval).
  Lp!
  march

 2. Za semena mi kar pošlji svoj naslov na mejl, pa ti pošljem. Kar se tiče fermentacije je očitno, da je ta najbolj pomemben del pri končnem okusu, precej pomembnejši od sorte. Tukaj sem še v fazi ekperimentiranja kaj se bolje obnese. Sedaj poizkušam različne načine – nekaj ga imam še obešenega v drvarnici, nekaj ga imam narezanega in spravljenega v steklenih kozarcih, nekaj v kartonskih škatlah. Nekaj sem ga tudi fermentiral tako, da sem ga poleti vozil v polivinil vrečki, na armaturi avtomobila. Tisti se je obnesel zelo dobro in ga tudi kadim. Pravijo pa, da ni potrebe po nobeni fermentaciji, če ga dovolj časa pustiš odležat (najmanj dve leti). Bomo videli.

 3. marko permalink

  Zanimivo. Sam sem navajen na zelo “lahek” tobak in po dosedanjih podatkih lahko na moč tobaka vplivaš prav z fermentacijo(in kot sam praviš, na okus),kar bo moj eksperiment v naslednjih letih.Upam da ostanemo v stiku in “pokopljemo” marlboro 😉
  Aha..kje najdem tvoj e-mail??
  Lp!
  march

 4. Silvester permalink

  Zdravo
  Zanima me.kako pridobiš seme in če ga imaš kaj na prodaj in po čem?
  Silvester

 5. Po mojih izkušnjah je tobak, ki sem ga nabral zelo zgodaj-ko so rastline še manjše- bistveno manj močan. Pomaga tudi, če liste pred sušenjem dobro opereš z vodo, pa še žužkov, ki se zalepijo na liste se znebiš.

 6. Pustiš rastline da cvetijo in naredijo semena in to je to.

 7. Zdravo Dejan,

  in vsi, ki vas zanima vrtičkarstvo.

  Najprej bi pohvalil prispevek. Odlično in hvala za trud, optimizem, pozitivizem.
  Prosil bi za prgišče semen. Lahko tudi menjam za kakšno drugo seme(pikantne paprike, bučke, paradižnik,…). Lahko ga tudi vrnem drugo leto. Je morda tudi kaj tobaka za kupit? Mogoče vsaj za poizkušino? LP in Keep up the good work.

 8. Dominika permalink

  Pleaseee, zanima me seme tobaka Virginia in še kakšen nasvet, hvala ker si načel to temo.

  Lp Dominika

 9. Semena so še. Sem ti poslal mejl!

 10. Vsebnost nikotina narašča do cvetenja, potem pa začne upadati. Če potrgaš cvetove potem se menda temu izogneš. Sorta Adonis je za odtenek močnejša. Nekateri pa gojijo tudi kmečki tobak, ki ga potem mešajo k plemenitim sortam, da imajo več nikotina. Meni osebno je bil virginia čisto dovolj močan, mogoče celo malo preveč, je pa to odvisno od okusa.

 11. tzrnee permalink

  Živjo, Dejan.

  Tudi jaz gojim tobak, s tem se ukvarjam že 4 leta. Uporabljam ga predvsem za izdelavo cigar, nekaj sem pa razdelil med frende v obliki cigaret.

  Verjetno lahko izmenjava koristne izkušnje. Pri tvojem postopku imam občutek, da preskočiš en pomemben korak: fermentacijo tobaka. S tem postopkom izločiš razne amoniake in podobne strupe in se znebiš tistega trpkega okusa, o katerem govoriš.

  Sam uporabljam za fermentacijo tehniko, ki jo uporablja večina domačih proizvajalcev, vsaj tako je videti na howtogrowtobacco.com

  A si kaj gledal ta sajt? Tole so fotke mojega fermentatorja:

  http://www.howtogrowtobacco.com/forum/cpg14x/index.php?cat=10273

  Pa še nekaj fotk tobaka:

  http://www.dropbox.com/gallery/10177241/1/my_baccy?h=6d0666

  P.S.: da bo naključje res ta pravo, sem tudi jaz Dejan 🙂

 12. iggy permalink

  Pozdravljen,
  moj prijatelj nekadilec, ki me že vrsto let opazuje kako si sam zvijam cigarete (že 4 leta si jih nisem kupil) mi je pred kratkim dal idejo in ponudil del svoje njive, da bi si tobak pri njemu tudi sam vzgojil. Oba sva navdušena nad doma pridelanimi stvarmi , pa še družila se bova več ob pridelovanju. Kolikor sem prebral v tvojem odličnem prispevku zadeva za začetnike ni tako enostavna, bi pa vseeno poskusil. Glede semen mi je jasno, da ne morem v semenarno, ker je zadeva kot pri parfumih, malo tega malo onega… Kakšno mešanico tobaka predlagaš za nekje lažje do srednje močan dim in kje bi lahko semena nabavil? Upam da letos še ni prepozno.
  Hvala in čestitke za prispevek.
  Igor

 13. Z mešanicami še nisem dosti experimentiral, ponavadi pa so komercialne cigarete mešanica tobaka virginia in burley. Mislim, da za setev še ni prepozno, tam nekje do srede aprila bo po moje cist OK, pa tudi kasneje bi lahko, samo potem rastline ne bodo dosegle svoje maksimalne velikosti.

 14. Dobro si to naredil! Kolko časa ga puščaš notri? Ker vidim, da je dokaj majhnih dimenzij, sklepam, da mora delovat hitro, da lahko zrihtaš celoletni pridelek.

 15. tzrnee permalink

  Fermentator je 1m x 0.5m x 0.5m in bom res rabil večjega.

  Za kvalitetno fermentacijo je potrebno cca 3 – 4 tedne ob popolnih pogojih. Ampak popolne pogoje zagotoviti ni tako enostavno. Torej cca 54C in >70% vlage.

  Dokler je količina tobaka majhna, ni problema – za cigarete bi recimo z lahkoto sfermentiral dovolj zase za celo leto pa še dosti bi ostalo. Za cigare je pa potrebna večja količina in bom verjetno izdelal večji fermentator.

 16. Tale fermentator je kar kul zadeva. Jaz se pripravljam izdelati nekoliko večjega, tako, da bi celoten pridelek sfermentiral naenkrat.
  Zanima me kakšno posodo si uporabil?
  Izgleda kot nekakšen grelec za kuhano vino.
  Sam sem razmišljal o žarnicah za gretje in humidifier za vlaženje, ampak se mi tale zadeva zdi enostavnejša. Mogoče kakšen predlog?

  In še to. Ker nas je kar nekaj, ki se ukvarjamo s podobno zadevo, bi lahko izdelali skupaj malo večjo komoro (kvalitetno) in strošek razdelili. S tem bi tudi marsikomu drugemu privarčevali trud, strošek in prostor.
  lp, maks

 17. tzrnee permalink

  Živjo, Maks.

  Izdelati spodoben fermentator zna biti težavno, če si brez izkušenj. Sam sem vse ideje pobral na howtogrowtobacco.com.

  Tudi tam so eksperimentirali z žarnicami, pa so stvari potem videti precej švoh in nevarno. Jaz sem uporabil idejo s crockpotom – to je ta posoda, ki jo vidiš. Te posode se uporabljajo v gospodinjstvu za počasno kuhanje pod vreliščem. Pri nas je tega zelo malo, drugje po svetu pa ogromno.

  Vic te posode je v več stvareh:

  1. Deluje z majhno porabo (recimo 200W)
  2. Hkrati je grelec in vlažilec
  3. Dosti bolj varno, kot žarnice

  Crockpot imam priključen na termostat, ki zadevo izklopi pri 54C in vklopi spet pri 50C. Termostat pa meri tudi vlažnost, tako da imam lahko nanj priključen tudi ventilator, ki se pa vklopi, če je vlaga večja kot 80%.

  Glavna stvar je v resnici termostat, ki so mi ga pa sestavili sodelavci v službi, ki se spoznajo na te zadeve. Sam ga ne bi nikoli skupaj spravil.

  Kar se tiče skupne komore, je res slišati ok, ampak logistično težko izvedljivo. Komoro je treba vsak dan preveriti, dodati vodo, itd. To bi sicer lahko vse avtomatizirali, ampak potem bi imeli pa že praktično industrijsko zadevo 🙂

  Z moje strani je tako, da tobak fermentiram za cigare, pri čemer moram biti še posebej pazljiv pri delu s tobakom, ker ga mimo grede uničim in je uporaben samo še za cigarete.

  lp,
  Dejan

 18. Bi morda tvoji kolegi sestavili še kakšen termostat?, da mi ne bo treba ostati buden cele tri tedne in kakšen je strošek?

 19. tzrnee permalink

  Stroški so bili cca 200EU, kar se materiala tiče. Najdražji je seveda regulator temp. in vlage, tole sem nabavil:

  http://www.conrad.si/REGULATOR-ZA-TEMPERATURO-IN-VLAGO-FOX-301A.htm?websale7=conrad-slowenien&pi=198571&ci=SHOP_AREA_22426_1101172

  Sodelavci so mi pa to naredili za uslugo, izkazalo se je, da kar precejšnjo. Če bi moral plačati njihove ure, bi me zadeva koštala min 500EU. Torej, težko bi jih nagovoril, da naj naredijo še eno brezplačno.

 20. jure permalink

  dan
  derdejan.imam eno vprasanje imam posajen tobak,ze cvete listi so veliki,sedaj se je pa na listih pojavile bele pike!!!Kaj je to?in kaj naj naredim???hvala

 21. A veš, da se men to tud dogaja, ampak samo doma na vrtu (v Kranju). Tiste, ki so posajeni v Mojstrani pa tega nimajo. Verjetno neka glivična okužba. Lansko leto sem imel sorte ravno zamenjane in se mi je zopet to dogajalo le doma, tako, da očitno ni stvar v sorti ampak v okolici.
  Po moje edino kar lahko storiš (naslednje leto), da preventivno škropiš s kakim fungicidom. Jaz osebno raje liste malo prej potrgam, ker sem opazil, da se to dogaja na starejših listih, medtem, ko tisti mlajši – bolj zgoraj – tega nimajo.

 22. mitja permalink

  lep pozdrav!!
  zanima me če še imate kaj semen?lani sem jih kupil preko interneta in so bli totalno zanič 😦

 23. David permalink

  Zdravo Dejan,

  te pike se po mojem pojavljajo ob stiku z drugimi razhudniki…Za primer, z mojega vrta tobak (seme sem dobil pri tebi pozimi – virginija):

  na stiku s paradižnikom

  stiki s sončnicami
  [img]http://shrani.si/f/2g/jk/10Pz7U6x/100920122396.jpg[/img]

  in s krompirjevo cimo
  [img]http://shrani.si/f/3b/q6/2pPVTSd/100920122397.jpg[/img]

  so pa rastline rastle brez problema dokler niso bili prvi listi za obrat, in takrat se je začelo (vsega skupaj je prizadetih 3-4 rastlin), ostalo raste brez ovir, večkrat z dolžinami listov čez pol metra in širino do 40 cm.

  Je pa nekaj, je kdo ugotovil, da tobačnih listov ne jedo naravni zajedalci v vrtu? Sam sem imel nekaj lukenj od toče in 3-4 od kobilic, ko je bila največja suša, ostalo pa nič. S kolegom sva premišljevala, da bi lahko namočil ovenele ali neuporabne liste v vodo in jih uporabljal kot naraven pesticid.

  lp! David

 24. Semena bom imel jeseni, ko rastline odcvetijo (Virginia in Burley). Najboljše, da me takrat še enkrat kontaktiraš.

 25. tzrnee permalink

  Če še kdo rabi semena, jih imam jaz že nekaj letošnjih in še veliko lanskih.

 26. zdravo dejan,

  zanima me kateri tobak ima bele cvetove?
  Pa še to meni tobačne cvetove oz plodove s semenom žrejo zelene gosenice. Kar nekaj sem jih že našel. Je ta pogost pojav tudi pri vas?

 27. Pri meni imajo vse sorte (Virginia, Burley,Adonis) roza cvetove. Mogoče gre za kak okrasni tobak?
  Jaz z gosenicami nimam težav.

 28. jure permalink

  zdravo
  jst pa te sprasujem,namreč imam obešen tobak za sušit pod podstreškom,ne piha in upam da ne bo stopinj pod -0,katere idealne temperature so za sušenje tobaka???ali je kaj narobe če listje zmrzne???hala za odgovor
  lp,Jure

 29. David permalink

  ti raje pospravi tobak v kurilnico ali kak hodnik, ker ti bodo listi splesnili ali pa zgnili pri žilah.

 30. anej permalink

  tzrnee a a mi lahko na moj email napišeš tvojo tel št imam nekav prašanje glede tvojega načina sušenja….
  anej.vodo@gmail.com
  LP: anej

 31. jan permalink

  Dober dan pred kratkim sem dobil semena virginija in me zanima ali je normalno da po tednu dni še ni začelo kaliti (semena so ista kot na začetku) posejana so v jogurtovih lončkih. Lepo prosim za odgovor lp. Jan

 32. En teden je še malo prezgodaj … večina semen kali po 2 do 3 tednih. Če pa si jih posejal pregloboko (za tako drobna semena, je že nekaj milimetrov pregloboko) potem sploh ne bodo prišla ven.

 33. Marko permalink

  Pozdravljeni,

  Moja velika želja je proizvajati tobak za cigare. Letos sem dal kaliti semena za katera nevem kakšnemu tobaku pripadajo. So izredno stara, od moje babice in resno dvomim, da je kaj druga, kot pa kmečki tobak. Sicer sem si nagledal havanska semena na strani coffinails, vendar se priporočam, če ima kdo viška kaj tobaka primernega za cigare.
  Sicer me pa zanimajo nasveti uporabnikov glede zvijanja cigar. Predvsem me zanima, če uporabljate mešanice in katere so to?

 34. tzrnee permalink

  Živjo Marko.

  Jaz gojim tobak za cigare, ravno sem posejal semena. Imam še veliko različnih semen, lahko ti jih dam. Ves tobak, ki ga pridelam, je primeren za cigare.

 35. jan permalink

  Hvala za odgovor dejan bil sem res neučakan en dan po tem po sem to napisal na forum so mi semena že vsklila in so zdaj velika že pribljizno 5 mm , sem pa opazil da semena bistveno hitreje zrastejo če so pokriti s folijo lp. Jan

 36. Marko permalink

  Živjo

  Super. Izredno sem vesel in hvaležen ponudbe. Najbolje da pustim mail in se dogovoriva podrobneje:
  majer.marko@gmail.com

 37. Primož permalink

  Pozdravljeni gojitelji tobaka.
  Konec marca sem sejal tobak (Burley, Virginia, dobil od Dejana), seme je zelo hitro (5-6 dni) vzklilo in tobak zrasel dober centimeter v višino. Od takrat se ni kaj dosti spremenilo razen to, da vsak dan nekaj rastlin obleži. Kar je še uporabnega bom poskusil čim prej prepikati, upam da se bo kaj prijelo. Se je to že komu dogajalo, očitno sem nekaj “zamočil”. Bi pa prosil vse gojitelje z Gorenjske in bližnje okolice če jim bo bo po presajanju ostalo kaj sadik, jih z veseljem vzamem, predvsem sorte Virgina, Burley, pa mogoče kakšne kubanske. Hvala že v naprej.

  LP
  Primož

 38. Že lansko leto mi je ene par ljudi opisalo tak problem, pa tudi letos. Tudi meni ni jasno, kaj ga “biksate” :-). Tisti, ki se pritožujejo, da jim ne vzklije, je verjetno vzrok prenizka temperatura v stanovanju. Če pa seme enkrat vzklije, mora rasti, če ima vodo in svetlobo, in če ni preveč mraz. Tisti, ki se vam dogaja podobno kot Primožu preverite:
  – da je temperatura na okenski polici minimalno 20 stopinj
  – da je zemlja namočena tudi v globino (samo ne pa pretiravat z zalivanjem – tobak ni riž 🙂 )
  – da je zadosti svetlobe
  – da ne pretiravate z gnojenjem. Jaz jih sploh nič ne gnojim, dokler niso presajeni na njivo. Če ste sejelai v dobro prst je hranil za drobne rastlinice popolnoma dovolj.

 39. Če posadiš v pravo zemljo za sadike in sejance, potem ne bi smeli imeti problemov.
  Jaz sem imel podobne nezgode, ko sem sadil v palmino šoto. Mislim, da je pri vas problem, da so rastline preveč namočene in zemlja premalo odcedna, tako, da koreninski sistem zgnije in nato rastlina propade.

 40. srecko permalink

  Enkraten prispevek. Čestitam. Tudi sam se odločam o predelavi svojega tobaka ( seveda za mojo potrebo. Ne vem, ali je gojenje tobaka pri nas dovoljeno ?
  Menim pa, da je doma pridelan tobak veliko boljši od kupljenega. Pa prav gotovo, veliko bolj zdrav, saj ne vsebuje nobenih strupenih dodatkov.
  Še enkrat hvala za lep prispevek.

 41. Waw!

  Odlična informacija in fotografije.
  Hvala, ker bova sedaj s punco uživala še več domače pridelanih zadev 😉

 42. Iztok permalink

  Jaz sem kupil semna od Maxa in so kalila neverjetno.V vrtnariji sem jih naprosil,da so mi vzgojili sadike ,saj imajo v plastenjakih idealno klimo za kaljenje in potem rast.

 43. Andrej permalink

  Pozdravljeni, mene pa zanima, če lahko tobak narežeš pred fermentacijo ali se mora fermentirat v listih?

 44. Andrej permalink

  Aja pa to sm pozabu!
  Seme je zelo dobro kalilo,sm že 300 sadik naflancov v toplo gredo, pa še mam full polna korita!
  Tko da bo za pol njive posadit 🙂

 45. Primož permalink

  Pozdravljen Andrej,

  če imaš kaj viška Virginie in če nisi preveč oddaljen od Gorenjske se toplo priporočam. Meni je uspel samo Burley, pa bi bil zelo vesel še kakšne druge sorte.

  LP
  Primož

 46. Jaz ga režem na koncu, vmes pa ga dve leti pustim viseti v šopih na suhem, ker se mi zdi, da ga je tako lažje skladiščiti. Verjetno pa je, kar se fermentacije tiče, čisto vseeno, če ga najprej narežeš in potem spraviš recimo v kako škatlo iz kartona.

 47. Andrej permalink

  Ja nisem tko blizu, sm iz Notranjske, tko da bi ti bilj težko dostavu!!!
  Vpraš Dejana, če ma kaj viška!!!

 48. erik permalink

  mene pa zanima, mism najprej pohvalno tale opis usega skp res pomaga. zanima me ce se da dobit sadike da bi od sadik naprej gojiu ??

 49. jan permalink

  Dober dan jutri nameravam presaditi tobak na prosto (vem malo sem pozen) in me zanima ali tobaku kaj škodi če je zunaj 15-18 stopin in dežuje. Sadike pa so velike pr. 15cm. Lp.jan

 50. Iztok permalink

  Jaz sem nekaj spodnjih listov že pobral ,da nebi začeli gniti in jih sušim v drvarnici.

 51. Iztok permalink

  Jaz sem danes pobral 2 rundo listov za sušenje.Prva runda je suha kot poper in sem pospravil v kartonske škatle.Kar pa se tiče spravljanja v polivinil vrečke pa se bojim,da bo splesnoval.Na tržnici v Beogradu ni je prodajalec rekel,da ga je bolje imeti v hladilniku,da ne splesnjuje.Drugače,pa če se mi preveč osuši ga dam čez noč na teraso in pobere pravšnjo vlago.Druga varianta vlaženja narezanega tobaka pa je,da se med tobak da kak list zelja in iz njega prav tako pobere zadostno količino vlage.

 52. Zdravo Iztok kaj tobak pred uporabo je treba fermentirat obvezno ali ni treba če je treba te bi prosil kako narediš najbolj enostavno ker bi probal naredit cigaro ja in seveda tobak za kajenje zato sprašujem če je treba fermentirat.

 53. jan permalink

  Meni pa je včeraj hut veter zruval sadidi tako da sem jih učeraj dal sušit ampak v uto ker preveč piha in mi je odneslo že kar nekaj listo. Zanima me kako vem kdaj so listi dovolj zreli ker sem sadil malo kasneje je zdaj tobak virginija velik 130 cm.
  Lp.jan

 54. Primož permalink

  Tudi meni so na nekaj rastlinah nastale bele/rumene pike. Zanima me, če je tak tobak uopraben ali pa naj ga zavržem?

  LP
  P.

 55. Evo isto meni dela in ne vem kaj bi naredil mi ga je škoda ker so listi veliki in drugače zdrava rastlina

 56. Vprašanje za derdejana
  Zanima me,če veš kateri tobak je eden ima ogromne liste sedaj,ko je naredil seme ima zelo velike popke s semenom.Druga sorta pa je z manjšimi listi in tudi popke z semeni ima precej manjše.
  Oba sta bila na isti njivi in vse isto zalivanje ,gnojenje itd.Šprical sem ga samo enkrat z pripravkom preslice.

 57. Andrej permalink

  Pozdravljeni!
  Meni pa se ful sušijo listi-spodnji, pa tobak sploh še ni cvetel-zdaj dela cvetove.
  Zanima me če so ti listi ze dobri za posušit al še niso dovolj dozoreli!!!

 58. Bastian permalink

  Zdravo! Tudi jaz imam doma tobak, seme sem celo kupil od tebe. Letos pa imam problem, listi mi rumenijo od spodaj navzgor. Nevem kaj naj storim, slišal sem, da je to zaradi pretiranega zalivanja in pride do gnilobe korenin. Ampak glede na letošnjo sušo, dvomim.

  lp.

 59. vesnam permalink

  Pozdravljeni!Zanima me ali je dovoljeno saditi tobak za lastne potrebe in če je potrebno to komu prijaviti (nekje sem zasledila,da moreš)?Hvala in lep pozdrav!

 60. Letos sem prvič poskuso gojenje tobaka.Dejan mi je poslal semena virginija in burley.Zmešal sem zemljo od krtov in cvetlično zemljo jo dobro navlažil in sem semena samo potresel po njej.Zemljo sem dal v okenska cvetlična korita z podstavki ki se držijo zraven.Zalival sem samo v podstavke in ko se je voda izsušila sem ponovno zalil.Zgoraj sem korita pokril z folijo kot mi je priporočal Dejan in mi je kar dobro uspelo.Približno 60 sadik imam burleya pa nekaj majnj virginije.So pa visoke okrog 1m.Precej jih pa že sušim na podstrešju in jih občasno malo s šprico navlažim.Poskuso sem že malo kaditi pa je kar dobro
  marjan

 61. Lp.Marjan kaj imate slučajno še kaj semena od burlej tobaka

 62. Zdravo Dejan kaj imate še kaj semena od burley in virginia

 63. Lp.jaz zbiram sedaj seme tobaka za drugo leto kaj slučajno ga imate še kaj in kakšne vrste hvala.

 64. Iztok permalink

  Eni ga fermenirajo eni ga ne.Jaz bom naredil fermentator pa bom videl kako bo.Najbolj zanimivo je najti nož za rezanje tobaka.Če bo vse po sreči ga dobim novembra iz Yuge

 65. Iztok permalink

  Za lastno potrebo sajenje tobaka ni prepovedano

 66. Lp.zanima me če ima kdo za prodat seme tobaka

 67. Semen pa še nimam,ker tobak še ne cveti.Poskusi pri Dejanu on sigurno še kaj ima.

 68. Zdravo Dejan zanima me če vam je ostalo kaj semena in če je kakšne vrste hvala

 69. Hvala za odgovor no ko odcveti in če boste imel kaj viška bi z veseljem kupil kakšne vrste pa imate vi

 70. Mene zanima pa kako najbolj enostavno fermentiraš tobak

 71. Reblogged this on alck10's Blog and commented:
  Zdravo Deja zanima me če morda imate vi kaj semena tobaka za prodat.

 72. IZTOK permalink

  No pa sem prišel,do sorte Prilep ta zraste cca 50 cm ima majhne lističe in se dodaja Virginiji samo za aromo.Saj Virginija je osnova za cigarete.Prijateljica mi ga je prinesla iz Tutun laboratorij iz Makedonije.

 73. repca permalink

  Sem nov ljubitelj pri vzgoji tobaka. Začelo se je na dopustu, ko sva se z soprogo vračala iz Grčije. V Makedoniji sva pri lokalnem pridelovalcu dobila 3 malo slabše sadike. Po nekaj dnevih vožnje proti domu s sadikami, ki so imele korenine ovite v vlažne krpe, sem jih doma lepo posadil v malo večje korito. Prve dni je bilo videti, da ne bo nič, ampak po nekako tednu so listi, ki so bili prej močno ovenetii začeli kazati življenje. Rastline so že cvetele ko sva jih dobila. Vse liste, ki so pričeli rjaveti, sem potrgal in dal sušiti, najprej na sonce, potem pa na podstrešje,
  Ne vem, kako naprej, rad bi pa posadil za celoletno porabo
  Dejan ali je možno, da se dobiva nekje, da bi mi poveal tvoje izkušnje s tobakom
  Sem iz okolice Kranja (Zgornje Bitnje) moj e*mail pa je branko.repnik at t-2.net
  LP Branko

 74. Iztok permalink

  Danes smo izprobali letošnji tobak brez fermentacije moram rečt super.Drugo leto ga bo njiva

 75. Anonimnež permalink

  eno vprsanje a ni v sloveniji tobak prepovedani gojiti razen ce ti drzava izda dovoljenje za gojenje

 76. Anonimnež permalink

  Kje že to piše?

 77. Luka permalink

  super opis, a bi se dalo kaj semen tega virginia tobaka kupit?

 78. Zanima me malo več,ki nebi te rad tukaj vprašal in ne vem kako priti z tabo v kontakt,kje najdem tvoj email ali kaj podobnega…lep pozdrav…

 79. makedonc permalink

  Js sm zdej nov kle
  narocu sm Burley pa se eno vrsto pa tobak bi mel sam tko ljubitelsko ne za lastno uporabo ampak bi ga kej se prodal pa ga kupiču doma

  pa mam idejo ko tobak posusi in narežeš ga daš vakumirat in ga potem spraviš

 80. makedonc permalink

  A ma kdo izkušnje z makedonsko prilep?

 81. zakaj če ima izkušnje kaj bi radi vedeli

 82. Anonimnež permalink

  Prilep je zelo aromatičen z malo nikotina in se uvršča med orientalske sorte, kot so Samsun, Xanthi Jaka,… Je pomemben pri mešanici tobaka za cigarete. Jaz ga rad kadim samega.
  Ima manjše liste in jih je okoli 50 na rastlini, ki zraste okoli 1m. Sušenje je najbolje kar na soncu in ne potrebuje druge fermentacije. Odličen. Na Bolhi lahko dobiš semena.

 83. Maks permalink

  upss., da ne bom anonimen…

 84. Iztok permalink

  Prilep semena sem dobil prav iz kombinata Prilep in naslednje leto sejem.Kot mi je povedala ena prijateljica Makedonka,je Prilep sorta za mešanje v Virginijo v glavnem za aromo.Zrasel naj bi od pol do največ 1 metra.

 85. makedonc permalink

  Js mam:Prilep in Burly.Zanima me seme tobaka Virginia in kaksen nasvet.
  Sm nekadilec ampak obožujem tobak in njegov vonj.

  Lp makedonc

 86. Silvo permalink

  Zdravo, ali je možno dobiti kaj semen, da se pripravim na sezono. PA z veseljem bi kupil kakšnih 40-50 listov tobaka (nezerzanih) Kakšna ideja, kje bi jih lahko nabavil? LP Silvo

  schvrk@gmail.com

 87. Andrej permalink

  Imam nekaj semena za prodat(virginia in burley)!!!

 88. Iztok permalink

  Silvo poslal sem ti mail

 89. Iztok permalink

  Danes sem preložil tobačne liste.Dišijo nenormalno in imam občutek,da je začela naravna po mnenju enih fermentacija.Listi so bili zelo suhi in zloženi v kartonske škatle do vrha.Danes pa ,ko sem jih prelagal sem opazil,da imajo zelo lepo barvo zlatorumeno in namesto polnih škatel jih je bilo le še pol škatle.

 90. Anonimnež permalink

  Zdravo. DarDejan zanima me če imaš kaj semen za prodat? Sem iz Kranja.

  Kontakt: cankar.team@gmail.com

 91. Blaž permalink

  živjo od as sem kupil semena gojil po aših nasetih pa je ratal zelo dober tobak

 92. Maja permalink

  prosila bi za kontakt za naročilo semen,
  Maja

 93. Anonimnež permalink

  Pozdravljen,

  se da dobiti še kaj semen? Hvala za informacijo – jure.trbic@gmail.com

 94. Anonimnež permalink

  Pozdravjeni a se da dobit seme od tobaka in po čem je Lep Pozdrav -vijolicaa@hotmail.com
  Hvala za odgovor.

 95. Igor permalink

  Ojla mene pa zanima če kdo prodaja tobak, sem samo občasni kadilec in se mi ne splača pridelovati, bi pa občasno kupil kakšno vrečko…hvala

 96. Igor permalink

  Lahko mi javi na igoru64@gmail.com

 97. Leon permalink

  Hvala za super prispevek. Tudi jaz bi kupil kaj semena.
  jusko.slo@gmail.com

 98. Danijel Buba permalink

  Živjo.
  Zelo dober in poučen članek o tobaku. Zanima me, če se (še) da kupiti semena oz. tobačne liste? Iz tobačnih listov bi probal naredit tobak za vodno pipo (shisha).

  Hvala za odgovor!
  LP, Danijel
  definedbass@gmail.com

 99. IZTOK permalink

  Če kdo potrebuje študijo o tobaku nekje na netu sem pobral pdf naj se javi.Tukaj je vse od sejanja sajenja itd .

 100. rainmaxi permalink

  Iztok, kaj pa če bi kar link pritisnil na tole stran, da te ne iščemo naokoli.

 101. IZTOK permalink

  Link ne bo šel,ker nisem jaz delal študije lahko pa se javite na mail iztok.pecnik62@gmail.com in vam pošljem

 102. Viljana permalink

  Tudi mene zanima,če bi bilo možno dobiti kaj semen tobaka.Pozdrav

 103. Anonimnež permalink

  Zdravo, zelo lepo spisan blog. Me pa zanima, ko je tobak enkrat na njivi, kako se takrat z zalivanjem in ali je potrebno tudi tekom rasti skrbeti, da ni plevela okoli tobaka?

 104. rainmaxi permalink

  Tobak v glavnem ne rabimo zalivati. Razen, če je res sušno. Čez dan ko je zelo sončno in vroče se tobačni listi povesijo. Preko noči pa se spet postavijo pokonci. Če je res premalo vlage, potem se tudi preko noči ne poberejo in jih je potrebno drug dan zjutraj zaliti. Najbolje zjutraj na ohlajeno zemljo.

  Plevel odstranjujemo redno vsaj na začetku prvi mesec, da se tobak dobro ukorenini. Ko začne vidno rasti, tudi plevela ne bo več, saj veliki listi poskrbijo, da plevel ne pride do svetlobe.

  Če tobak veliko zalivamo, zgublja na kvaliteti. Posledično tanjši listi, manj arome, manj nikotina in skupek vsega je slabši pridelek.

 105. makedonc permalink

  kaj nej nardim da mi semena vskelija a na vato al zemlo kok vode itd.

 106. na zemlo, brez vate, semena na vrh, mal vode, pokrit s foljo dau vlažn itd. pa bo!

 107. živ
  dejan kako bi se zmenila za nekaj tobačnega semenja? pa še ena stvar me zanima. Kako ti ratuje na daljavo obdelovat vse to. jaz imam do svoje zemlje ca25 km pa ne gre in ne gre? je pa res da imam kar nekaj otrok….

  lp dominik

 108. A kako mi ratuje na daljavo obdelovat? Načeloma grem/gremo v Mojstrano enkrat do dvakrat na mesec in takrat naredim, kar je za naredit … zadnje čase pa res vse bolj uporabljam “permakulturne” načine – trudim se, da gojim take rastline in na tak način, da je z njimi minimalno dela. Zahteva pa permakultura miselni preskok, ki ga sam, priznam, še nisem dokončno naredil, sem pa vsako leto malo bližje. Gre za preskok od miselnosti, da rastline nujno potrebujejo veliko redne človekove pozornosti/oskrbe do tega, da so rastline popolnoma sposobne preživeti in obroditi brez človekovega posredovanja. Fukuoka, japonski pionir na področju permakulture, je skozi leta tako izpopolnil svoj princip gojenja riža, da je bilo edino človeško delo na polju setev in žetev, pridelki riža na hektar pa so dosegli in na koncu tudi presegli hektarske pridelke intenzivno obdelovanih / škropljenih / gnojenih riževih polj. No, jaz sem še daleč od tega 🙂 .

 109. Uroš permalink

  Oj Dejan

  Jaz bi letos 2014 pričel prvič z gojenjem tobaka. A se da dobiti semena kje v Mb in koliko je potrebno za to plačat. Imam pa cca. 20m x 30m zemlje,sončna lega od jutra do večera.
  Moj mail uros.vohar@gmail.com

  Hvala in lep pozdrav

 110. Pozdravljen zenima me ali bi se dalo dobit kaj semen?

 111. Anonimnež permalink

  Zanima me a je saditi tobak sploh legalno???

 112. Jaz nikjer nisem zasledil, da bi bilo prepovedano !

 113. Stane permalink

  Hi. Tudi mene oz. naju z možem zanima, kje bi lahko dobila seme. Javi na mail stane.bobi@gmail.com

 114. pikek permalink

  Je saditi tobak?
  Ga prodajati?
  Prodajati sadike?
  Prodajati semena ?
  vse skupaj sploh legalno??

 115. birdrulez permalink

  @pikek
  Da nisi ti minister Pikalo?
  Za domačo uporabo je enako kot s paradižnikom, krompirjem itd, za uradno prodajo pa je nabrž da en kup ceremenij, predvsem zaradi trošarin na tobak in tobačne izdelke.

 116. pikek permalink

  nisem noben pikalo hahaha
  samo zanimalo me je

 117. marko permalink

  rabim semena trenutno bilo kaj pride prav javite mi na email markoboj15@gmail.com vsem se zahvaljujem za članek lep pozdrav cca 70 semen tnx

 118. Luigi permalink

  Super članek 😉
  Jz bi letos probal prvič sadit, in me zanima če imaš kaj semen virginia za dat/prodat..
  dobil sem semena od bosanskega tobaka in brazilskega, bi pa proval dat še virginio notri da vidim kateri je boljši.
  Lp

 119. Iztok permalink

  Jaz bom imel na voljo sadike virginije in makedonca Prilep že lepo raste

 120. Maja permalink

  Sadike tudi za prodajo?
  Semena pri meni niso vzklila…

 121. Iztok permalink

  Seveda nekaj jih bom imel tudi za prodajo

 122. Iztok permalink

  Jaz imam svoje domače seme Virginija,Prilep pa imam iz Makedonije iz kombinata

 123. Anonimnež permalink

  Rabil bi nekaj semen da probam če bi mi uspelo? mario.matves@gmail.com

 124. A bi lahko dobila seme Virginija

 125. Anonimnež permalink

  Lep pozdrav
  zelo zanimiv članek, po vsej verjetnosti sem bom tudi jaz odločil za sajenje taboaka. Sicer si bom moral zboriti nekaj prostora v vrtu zaenkrat, potem pa bomo videli kako dalje.

  Me pa zanima ali je pri vas možna tudi nabava že rezanega tobaka primerenga za takojšnjo uporabo.

  Prosil bi vas če mi odgovor posredujete na moj e-mail naslov: tomsictona@yahoo.com

  Že vnaprej se vam zahvaljujem za vaše odgovore in vam želim še veliko uspeha

  LP T

 126. True Blue permalink

  Pozdravljeni!
  Najprej superpohvale za prispevek o tobaku. Tudi sam sem se takoj na začetku večkrat “naslonil” nanj 🙂
  Imam pa en problem, za katerega ne vem kako bi se ga lotil. Nekaj sadik sem presadil v vrt, tam pa so jih začeli obirati polži. Poskusil sem jih odgnati s pepelom, vendar ne pomaga kaj dosti.
  Ima morda kdo kakšne izkušnje?

 127. Anonimnež permalink

  Pozdravljen. Zanima me ali je še zadeva aktualna? Rabil bi semena tobaka pa se jih nikjer ne da kupit! Še jih je možno dobiti? Hvala

 128. Matej permalink

  Da ne bom anonimen! 😀

 129. Iztok permalink

  Sadike Virginija in Prilep se dobijo v vrtnariji Prosenc Beričevo pri Ljubljani.Odcep iz avtoceste cca 2 km v smeri Litija

 130. Matej permalink

  Ja, samo jaz sem iz Maribora! V LJ pa se nebi glih vozil!

 131. Polži znajo bit problematični, ko je nekaj časa deževno. V permakulturi pravijo, da nimaš preveč polžev ampak premalo rac, ki bi jih jedle 🙂 . Kako prepričat raco, da žre samo polže in nič zelenjave na mojem malem vrtu pred hišo, tega pa še ne vem 🙂 … in zato tudi nimam race polži pa zmažejo praktično vso solato. Opazil sem, da dokler je na vrtu solata, redko grizejo druge vrtnine, kot naprimer zelje, fižol, paprike, … Mogoče probaj nasadit solato okrog tobaka, med tobak pa lahko daš katere od rastlin, ki polžem smrdijo – ne vem zdaj na pamet katere so, poguglaj .
  V teoriji bi to moralo delovat, v praksi pa … 🙂

 132. Iztok permalink

  Opozorilo pred preprodajalci semena na Bolha.Opažam,da se na bolhi na veliko prodaja seme tobaka.No med njimi se najdejo tudi takšni,ki po reznih forumih prosijo za seme tobaka,da ga potem preprodajajo naprej.jaz sem poslal že kar nekaj semena okoli in še nobenemu nisem zaračunal seme tobaka kaj šele poštnino.Meni je v veselje,da se počasi širi po Sloveniji in ne,da se ga preprodaja.

 133. Boki permalink

  Pozdravljen. Od sodelava sem dobil eno sdiko tobaka in jo posadil v en velik sod na terasi. Zadeva je rasla in rasla brez težav do pred kakega tedna. Sedaj so pa listi začeli ratovati skravžljani in ob žilah rjavi. Novi listi nekateri že v fazi rasti ratujejo enaki, poleg tega pa so se pojavile še bele pike na listih. Zanima me, kaj bi to lahko bilo in kaj lahko naredim. ALi te slabe liste poberem stran in vidim kaj bo z drugimi ali je možno da bi moral dodati kako gnojilo. Kar mi še pade na pamet je ali je možno da mu je začelo zmanjkovati prostora. Sod je nekje premera 60-70cm. Hvala za opdgovor,

 134. Milč permalink

  Letos sem zasadi junija 40 sadik krumovgrad 90 tobaka. Nekatere so velika že cca 60cm. Kaj sedaj? Ali me lahko malo usmeriš? Moj mail: exkluzivno@gmail.com

 135. Priporočam se za semena prilapa in virginja. LP sustarmiha@hotmail.com

 136. Nočna zverka permalink

  Letos meni slabo kaže z tobakom vreme

 137. Milč permalink

  Evo, kako uspevajo moji “BOLGARČKI”…

 138. Milč permalink

  ne morem prilepiti slike, je pa najvišji že cca 2m visok

 139. Sebastjan permalink

  Živijo, jaz se tudi priporočam za semena virginja: sebamatus@gmail.com

 140. beno permalink

  Izgleda odlično. Prosim če mi pišeš na mail : vojna111@gmail.com , ali pa svojega pusti tu da ti pišem namreč bi rad kupil semena.

  Lep pozdrav

 141. Če bi kakšen potreboval seme tobaka za drugo leto ga imam jaz nekaj štiri ali pet vrst

 142. kristina permalink

  Živjo!
  Mislim da se bližam prvi beri listov. Upam:) vendar jih še ne upam pobrat. Rastlina je viskola cca. 160cm. Nikjer pa nisem zasledila, kako vem da so listi zreli, da jih poberem. Morajo čisto porumeneti, a so lahko še zeleni? Skrbi me, da bomo Gorenjci imeli sneg, še preden se bom lotila sušenja:(

 143. beno permalink

  alex, piši mi na mail ki ga imaš malo višje.

 144. larex11 permalink

  Priporočam se za semena za drugo leto lp marjeta

 145. Peter permalink

  Super prispevek. Jaz trenutno samo delam svoje cigarete. Tobak sem dobil od sodelavca, vendar je ta rumen in ko kadiš cigareto je zelo pekoč občutek. Zanima me ali lahko sedaj kaj naredim s tem narezanim tobakom?
  Ali bi bilo kaj narobe, če ga nekoliko navlažim in potem dam v pečico na nizko temperaturo, da se ponovno posuši ?
  Hvala za odgovore.

 146. Anonimnež permalink

  Pozdravljeni
  Letos sem prvo leto gojila tobak, dobila sem sadike vendar ne cveti, ker sem bila pozna (sadila sem konec julija). Če ima kdo od vas za prodajo ali oddajo kaj semena Virginie ali makedonskega tobaka ali pa kaj podobnega naj mi prosim sporoči na moj e-mail: marija.dem@gmail.com.
  Se toplo priporočam :).

 147. Iztok permalink

  Odgovor za Petra ni fermentiral.Daj ga v plastično vrečko malo ga navlaži in ga vozi na zadnji polici v avtu ali pa daj nekam na vroče,nr postreha in bo narava sama naredila svoje L.p

 148. larex11 permalink

  Pozdravljeni prosila bi za semena tobaka lp marjeta

 149. cvitko permalink

  Dejan hvala lepa ratal je prav lep tobak susim ga kar v kurilnici in po malo kurim listi so ogromni mi ga pa ptici jejo pa kokosi kr sem ga preblizu ograje posadil drugo leto bo drugac lp vsem kadilcem in gojiteljem tobaka komaj cakam da vsaj malo poskusim

 150. Blanka permalink

  Odličen prispevek. Sam kadim tobak že 14 let. Prej Drum, potem od Lidl Nelson, sedaj pa šverc nekje pri nas. Bi ga sama poskusila gojiti na vrtu in me zanima , če bi lahko dobila prva semena.

 151. Uroš permalink

  Pozdravljen. Zanimam se za semena.

 152. Picollo47 permalink

  Pozdravljen. Zanimam se za gojenje tobaka. Kupil bi semena če so še na zalogi.
  picollo47@gmail.com

 153. Aco permalink

  Spoštovani
  Zelo me zanima gojenje tobaka. Tudi sam bi rad kupil nekaj semen tobaka Virginia, Burley pa še malo Makedonca.

 154. Aco permalink

  Aja, paše moj mail
  acologo.54@gmail.com

 155. blaz grad permalink

  Zdravo ali ima kdo kaj viska semen za tobak…naj javi na email…blazgrad89@gmail.com

 156. Iztok permalink

  Jaz sem prvo seme kupil na Bolhi od rainmax-a

 157. Zanima me ali bi tobak čez zimo prezimil zunaj na prostem.?

 158. Iztok permalink

  Ne slana ga uniči

 159. cvitko permalink

  Zivjo Dejan vprasal bi te kje bi se kupil tak strojcek za rezanje tobaka kot jo imas na sliki

 160. Blaz permalink

  Zdravo, odlična stran, dosti koristnih podatkov. Tudi jaz nameravam probati s tobakom.
  Najprej bi rabil seme…

 161. Anonimnež permalink

  Lep Pozdrav!
  Jaz se letos pripravljam na prvo rundo sajenja tobaka in sem enako iz Kranja… Tako da sem razmišljal, da bi te obiskal.
  Kje bi te najdu, če bi te iskov?
  LP Peter

 162. zanp permalink

  Če kdo rabi semena naj mi piše na email: zanp65@gmail.com

 163. Igor permalink

  Zanima me ali mora biti temperatura ves cas 20+ ali lahko kasneje tobak prestavim v prostor kjer je 15 do 18 + svetlobe pa je dovolj ?

 164. lep pozdrav mene pa zanima zakaj so se mi sadike ko sem jih presadil posušile oziroma skup padle
  ne vse ampak več kot polovica. hvala za odgovor

 165. Borut permalink

  Zdravo!

  Mene zanima, če se da dobit/kupit seme. Rad bi poskusil z gojenjem tobaka. Domač tobak kadim že par let in me ostalo sploh ne zanima. Prosim če me lahko kdo kontaktira.

 166. Borut če hočete seme tobaka vam ga z veseljem pošljem

 167. Borut permalink

  Super. Z veseljem! borut.coz@gmail.com

 168. erik permalink

  lep pozdrav upam da je stran in tema se aktualna in sicer me zanima kolega mi je dal semena tobaka nepoznane sorte, in sem jih posadiu zdej pac sredi maja, je to ze prepozno za sajenje?? in pa ce je za tobak uredu ce ga imam nekje v temnem prostoru pac zemlja v korito pokrito z prozorno folijo inpa da dam luč nad njega da ima vedno svetlobo in pa toploto saj luč oddaja kar veliko toplote..?
  hvala za odgovore in lp.

 169. Zdaj je pravi čas, da se sadike posadijo ven oziroma v lonce in na sonce. Za sejanje je nekoliko pozno, vendar za prvih nekaj listov bo še dovolj časa. Če je sorta hitra se ga lahko obira že po 45 dneh, če pa je kakšen izmir ali kaka druga sorta, ki potrebuje 75 dni in več do prvih zrelih listov je pa res pozno. Imam še nekaj sadik…

 170. derdejan, mene pa zanima če predelujete tobak jeli možno kupit tobak pri vas.lp

 171. Micka permalink

  Pa Gorane zakaj ne posadis sam tobak.Pa imas dosta veliku njivu 🙂

 172. erik permalink

  rainmaxi kje te lahko kontaktiram??

 173. rainmax maks.dezman at siol.com

 174. Robert permalink

  Lepo napisan članek. Tudi sam bi bil vesel semena Virginia in Burley, ter mogoče še kakšne sorte za eksperiment prihodnje leto in pridelavo ob zaščitenem območju. BIO TOBAK bo zagotovo atrakcija 😉

 175. Robert permalink

  Če ima kdo seme oz. bo imel sadike bom vesel maila na pipan.r@gmail.com Hvala.

 176. nejc permalink

  Mene pa samo zanima če tobak, ki ga imaš v vakumski vrečki v kateri je sicer še malo zraka, lahko zaplesni.. in če lahko kaj je potrebno storiti da to preprečimo?

 177. Pozdravljeni,

  ker sem tudi sam strasten kadilec, in imam doma neobdelano zemljo, bi si želel sam pridelati nekaj tobaka za lastno rabo. Potreboval bi nekaj srednje močnega in preverjenega.

  Moj E-Mail: kerleoo@gmail.com

  Lp.

 178. Matevz permalink

  Lep pozdrav!

  Mene pa zanima ce bi bilo kaj semen virginia za prodat? Lp matevz

  Matevz71@gmail.com

 179. Anonimnež permalink

  Pozdravljen Dejan!

  A je možno “pridobiti” kakšnih 30 g tobaka zrezanega za ročno zvijanje?

  Pozdrav, Aleš

 180. Anonimnež permalink

  Je kdo uporabljal tobak kot naravni insekticid? Je učinkovit?

 181. Je učinkovit, jaz sem dal vmes še suhe liste paradižnika in je delovalo.

 182. Silvester permalink

  Prosil bi za tobačno seme,če bi mi ga poslal po prejemu ti bom poslal 5€ tako kot nekoč.Naslov bom dal v email.

 183. Joj, ne mi nič pošiljat, ker nimam več semena 🙂 . Tukaj boš dobil semena: https://gojenjetobaka.blogspot.si/

 184. Lep pozdrav, Že nekaj časa premišljujem, da bi posadil tobak ( tast je nad idejo navdušen ). Z sodelavcem sva bila lani dogovorjena, da mi prinese sorto Prilep, pa se je ustrašil zaradi carine. Zanima me ali ima kateri nekaj semen primernih za cigarete. Če mi uspe jih naslednje leto vrnem, lahko pa jih tudi plačam 🙂 Lep dan še naprej petersprah80@gmail.com

 185. Sreč permalink

  Zanima me kje in kako prideš do semen tobaka…..sreč

 186. Anonimnež permalink

  na Bolhi

 187. Martin permalink

  Tobak gojim že 5 let in ponavadi so zrasle velike lepe rastline. Nujno ga je zaščititi pred točo, ki sicer lahko uniči ves pridelek. Cvetove sproti trgam, ker gre sicer energija rastline v cvet, namesto v liste. Sušenje je preprosto, liste nanizam na tanjšo žičko, skozi sredino stebla. Imam sušenega od leta 2015 in 2016, ki ga sedaj fermentiram.
  Za fermentator sem uporabil manjšo staro zamrzovalno omaro, ki sem jo dobil zastojn. Uporabljam električno grelno ploščo, ki porabi 40w in ima vgrajen termostat (cena na eBay < 20€). Grelna plošča je na dnu skrinje, na kovinskem podstavku, dvignjena od podlage. Med kovinsko podlago in grelnikom je šamotna opeka, ki akumulira toploto. Na vrh grelne plošče sem položil večjo železno ploščo, da se toplota hitreje odvaja. Na ta način je temperatura v skrinji konstantno cca 45C.
  Prvotno sem imel v skrinji še posodico z vodo in dva ventilatorja. Kljub temu vlaga v skrinji ni bila enakomerno razporejena; spodnji listi so bili presuhi, zgornji prevlažni. Poleg tega se je na robovih pojavljal kondenz in če je bilo zunaj mraz, je iz skrinje kapljalo.
  Zadnja verzija je preprosta in učinkovita. Navlažene liste dam v večje kozarce za vlaganje, ki se dobijo v kmetijski trgovini. Kozarce zaprem in dam v skrinjo. Vsi kozarci so enako topli in vlaga se ohranja v zaprtih kozarcih. Kozarce odprem 1x – 2x dnevno za kratek čas, da se zamenja zrak, izhlapi amonijak in podobno.
  Na ta način mi je uspelo pripraviti zelo kvaliteten tobak, boljši od katerega koli kupljenega.

 188. Irena permalink

  Ojla a je mogoce dobiti ene par listov tobaka baje odganja molje hvalab

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: