Skip to content

Bio oglje ( biochar ) in črna zemlja – terra preta

september 18, 2011

Za tiste, ki še niste slišali za terra preto in biooglje par stavkov za uvod. Terra preta je črna zemlja, ki so jo naredili indijanci, ki so živeli ob Amazonki, tako, da so zooglenele ostanke kurišč potresali po zemlji. Ta zemlje je zelo rodovitna še danes, 600 let po koncu civilizacije ob amazonki, pravo nasprotje ostale zemlje v pragozdu, ki je precej slaba.

Enako kot indijanci, lahko naredimo sami. Še to – razlika med bio ogljem in navadnim ogljem, je da se bio oglje kuha kratek čas pri visoki temperaturi, navadno oglje pa dalj časa pri nižjih temperaturah. Osebno sem sicer skeptičen, da je kakršna koli razlika med njima, vendar je kuhanje bio oglja zame bolj preprosto. Medtem, ko je treba za klasično oglje naredit kopo,  lahko bio oglje preprosto skuhamo s pomočjo dveh plehnatih sodov.  Kuhanje pa traja 3 do 4 ure.

V manjši sod naložimo polena in ga zapremo s pokrovom. Sod mora biti dobro zaprt, da kisik ne pride zraven, na dnu pa naredimo par manjših lukenj (cca 8 mm), kjer lahko uhajajo plini.

Manjši sod dvignemo kakih 20 cm od tal, toliko, da lahko pod njim kurimo. Večji sod ni nič drugega kot pokrov, ki zadržuje toploto.  Naredimo ga tako, da ga obrnemo na glavo in zgoraj (v dno soda) izrežemo luknjo ter privarimo nekakšen dimnik, ki zagotavlja dober vlek in s tem dobro gorenje. Jaz sem za dimnik vzel del žleba, ki se mi je valjal doma, lahko pa uporabimo kakršenkoli drug negorljiv material.

Spodaj izrežemo odprtino skozi katero bomo dodajali kurjavo.  Fino je, če spodaj, okrog celotnega soda naredimo še par lukenj skozi katere bo dotekal zrak, tudi, če je kurilna odprtina zaprta.

Jaz sem kuril 3 ure, potem pa pustil še kako uro da dogori. Če se nam mudi lahko z debelimi usnjenimi rokavicami vzdignemo večji sod,  odstranimo oglje in naložimo na novo. Meni se ni mudilo in ker sem se kuhanja lotil ob sedmih zvečer, sem se ob desetih odpravil spat in naslednje jutro je bilo vse že lepo ohlajeno.

In naredili smo oglje!!! Sedaj ga moramo še čim bolj na fino zdrobiti in pomešati z gnojem v razmerju 1 : 1 . Po nekaj tednih naj bi bilo to primerno za dodajanje osiromašeni zemlji, ki jo želimo izboljšati. Dodalo naj bi se 20 ton oglja na hektar oz. 200 kg na ar. Za mojo, 150 kvadratov veliko njivico, to pomeni 300 kg. Iz ene kuhe pa sem dobil 7 kg. “Samo še” 40 krat skuham pa bom imel dovolj.  Če pa vas trosenje oglja po njivi ne zanima preveč, ga vedno lahko porabite na še boljši način – peko čevapčičev.

Advertisements

From → Uncategorized

10 komentarjev
 1. Andrej permalink

  Kakšna drva pa moraš skuhat?Mora bit bukev, smreka ali je lahko karkoli!!!

 2. Lahko so kakršnakoli – tisto kar imaš.

 3. Lado permalink

  Ali je pokrov malega soda popolnoma tesnil oz.ali so luknje spodaj dovol za izhajanje pare? Hvala za odgovor.

 4. Anonimnež permalink

  Zdravo. Tudi mene zanima glede pokrova. Neprodusen ali ima luknje ? Hvala.

 5. Pokrov mora biti čim bolj zatesnjen, na dnu pa manjša luknja, skozi katero uhaja para in pa lesni plin. Lesni plin je vnetljiv, zato je fino, da je luknja na dnu, nad kuriščem, ker potem sod tako rekoč greje samega sebe.

 6. martin permalink

  Pozdravljen, super prikaz. Kaksna pa je dosežena temparatura? Kako bi izmeril?

 7. Mogoče z InfraRdečim termometrom, iz Conrada ?

 8. Kaj če preveč zatesniš oziroma narediš premalo luknjo za odvod plinov od spodaj; lahko sod raznese?

 9. bostjan permalink

  Kot sem razumel ima manjši sod na dnu luknje, na vrhu je zaprt. Večji sod ima na vrhu luknjo, na dnu pa nič, ali kako?
  Koliko drv potrebuješ za 1kg oglja? Kako intezivno moraš kuriti?

  hvala

 10. Zvonko Rusjan permalink

  Če hočemo posnemati tero preto moramo seveda, tako kot indijanci, imeti sofisticirane naprave za proizvodnjo biooglja. Šalo na stran. To oglje, ki je ostalo od kurjenja ognjišč, je bolj podobno navadnemu oglju kot bio oglju tako da je to biooglje navaden nateg za služenje denarja.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava / Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: