Skip to content

Zajci in eko kosilnica

junij 14, 2011

Lansko leto pomladi sem se odločil, da začnem gojiti zajce. In tako sem naredil zajčnik za štiri zajce ter dobil še “starter kit komplet” torej zajca in zajklo. Tako se je vse začelo.

Ata zajc je svojo nalogo opravil tako kot se šika in kmalu smo dobili prvi naraščaj.

Hitro sem pogruntal, da je z dvema zajcema komaj kaj manj dela kot z dvajstetimi. Do jeseni sem naredil še dva nova zajčnika – enega s tremi večjimi prostori in enega z dvema malo manjšima.

Odločil sem se, da so tri zajkle in en zajec dovolj. Tako dobim cca. 70 mladičev letno. Pri starosti štiri mesece so mladiči težki slabe 3 kg in imajo dober kilogram in pol mesa. Takrat je na vrsti tisto kar prav nič z veseljem ne delam ampak je sestavni del gojenja zajcev – klanje.  Ko smo klali prve zajce je bilo hčerkama res hudo, ampak sta počasi dojeli, da če zajcev ne bi klali, tudi za mladiče ne bi bilo prostora. In mladiči so seveda najbolj luštni.

Da ti zajci lepo uspevajo, je potrebna predvsem dobra hrana. In le kaj je boljšega kot regrat.

Tole pa je ena od zajkel. 7 kg težka zajkla pasme francoski ovnač.

Meso pa ni edina stvar, ki jo dobimo od zajcev. Spodaj je še en čudovit pridelek, ki mogoče na prvi pogled ne zgleda najlepše ampak verjemite mi, da ko ga enkrat potresemo po njivi in gledamo kako vse raste v nebo, se človek hitro premisli. Zajčji gnoj je najbolj z dušikom bogat gnoj. Bojl kot kokošji.

Pa še eno stvar, ki jo večina zavrže se da z nekaj truda lepo uporabit – zajčji kožuhi. Večina rejcev jih zavrže, ker se jim ne ljubi ukvarjat s strojenjem. Vendar strojenje ni prav nič komplicirano, vse kar potrebujete je voda, sol in žveplena kislina, ter nekaj časa in volje, predvsem, da iz kož pred strojenjem odstranite maščobo, ki se drži tkiva. O samem strojenju bom kaj več napisal prihodnjič.

Za konec pa še kosilnica trave, ki ne potrebuje ne bencina ne elektrike, po košnji pa travo še pognoji. Ena in edina – eko kosilnica.

Kosilnica mora imeti na eni strani kolesa, da jo lahko premikamo in obvezno mrežo tudi spodaj. Zajci namreč izredno radi kopljejo in če spodaj ni mreže jih enega jutra ne bo več. Mreža mora biti ravno prav gosta, da zajci ne morejo uiti in dovolj redka, da trava gleda skozi. Meni se dobro obnese mreža za ograje z luknjami velikosti 8 x 8 cm.

Advertisements

From → Uncategorized

Oddaj komentar

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: