Skip to content

Vrt in njiva poleg sadovnjaka

junij 14, 2011

Že prvo leto jeseni (2008) smo pogruntali, da bi lahko imeli poleg sadovnjaka tudi malo vrta. In tako sva z očetom preštihala cca 5 x 5 m velik kos za vrt. Štihanje pa je bilo čisto drugačno kot smo ga vajeni. Bolj kot lopato sva uporabljala kramp in sekiro, saj je bila zemlja polna skal in korenin. Ampak se je vredno potrudit. Ko enkrat kos zemlje očistiš, ostane primeren za obdelavo za več generacij.

Zaradi zajcev in srnjadi smo vrt ogradili z meter in pol visoko ograjo. Prvo leto smo malo poizkušali kaj uspeva in kaj ne. Dobro nam je rodil krompir, in čeprav mu  je avgusta krompirjeva plesen uničila vse liste, so bili gomolji debeli in zdravi. Plesen je v Mojstrani velik problem, ker je veliko vlage. Paradižnik, ki se je seveda tudi nalezel krompirjeve plesni pa je povsem propadel.  S paradižnikom sem poizkusil še leto kasneje vendar je bil rezultat isti. Danes ga ne sadim več.

Tudi z bučkami ni bilo večjega uspeha, sem pa kasneje poizkusil gojiti velike buče za noč čarovnic. Ker buče niso bile za prehrano sem jih škropil z Antracol-combi in tako zavaroval pred krompirjevo plesnijo.

Vendar to je bilo šele leta 2010. Gremo po vrsti. Jeseni 2009 smo imeli možnost dokupiti sosednjo parcelo velikosti 5 arov za 3.200 evrov. In smo jo. Bila je zelo zaraščena.

Slika zgoraj kaže kako je izgledala nekega lepega jesenskega dneva zjutraj. Spodnja slika pa je slika pa je nastala isti dan zvečer, po celodnevnem čiščenju in pospravljanju.

Lepši del parcele v velikosti cca 150 kvadratnih metrov smo namenili njivici. Podobno kot pri vrtu je bilo to garaško delo. Treba je bilo izkopat kamenje in tudi skale teže več sto kilogramov, ter korenine. Tokrat sem si malo pomagal z motokultivatorjem in majhnim plugom. Nekaj je bil v pomoč, vendar težko rečem če nisem bil bolj zmatran od prestavljanja in obračanja motokultivatorja kot bi bil od štihanja z lopato.  Je pa danes motokultivator na tej parceli izredno koristen. Sedaj, ko je očiščena skal in korenin, se s priključeno frezo zemljo odlično in hitro razrahlja.

Ker je zemlja kisla, smo posuli nekaj apna.

Na tej njivi smo lansko leto (2010) in letos (2011) sadili krompir. Lansko leto je bil pridelek srednje dober – 200 kg krompirja, letos bomo še videli. Drugo leto pa bo potrebno njivo malo spočit od krompirja in posadit kaj drugega.

Advertisements

From → Uncategorized

Oddaj komentar

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava / Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: